Vijvers en andere blikvangers

WATER IN UW TUIN

Een vijver zorgt voor een verrassend, levendig element in uw tuin. De beste effect wordt bereikt door een vijverontwerp mee te nemen in het ontwerp van de rest van de tuin. Zo wordt één mooi geheel bereikt.

Een vijver aanleggen in een bestaande tuin kan natuurlijk ook – bijvoorbeeld in plaats van een deel van het gazon. We kunnen u dan adviseren over den mooiste oplossing.

In beide gevallen zijn de mogelijkheden wel haast eindeloos:

  • een klassieke vijver met glooiende oevers, afgezet met gazon, grassen of beplanting
  • een moderne vierkante of rechthoekige vijver, afgewerkt met hardsteen
  • een verhoogde vijver(bak) zodat zittend op een terras makkelijk in de vijver is te kijken
  • een vijver gecombineerd met een vlonder, zodat terras en vijver één geheel worden
  • een vijver met verschillende niveaus, waterpartijen, watervallen…

 

Dankzij de vele mogelijkheden kan een mooie vijver echt de blikvanger is de tuin worden. De vijver vergt wel onderhoud, want u zal ‘méér willen dan een bak met stilstaand water. Waterplanten en visssen brengen de vijver tot leven en dat zal ook vogels, nuttige insecten en wellicht kikkers, padden of salamandertjes aantrekken: een levendig schouwspel.

Voorwaarde is dat er sprake is van een natuurljk evenwicht in de vijver: dit betekent een goed evenwicht tussen zuurstof en organische materiaal in de vijver. Daarvoor is een goede waterzuivering belangrijk.

Soms wil een vijver in het voorjaar groen worden den zich langzaam bedekken met alg. Over het algemeen is dit geen probleem, indien u waterplanten in de vijver heeft: de plantengroei moet in het voorjaar eerst op gang komen. Zodra 2/3 van de vijver begroeid is met de waterplanten, lossen de meeste algproblemen zich vanzelf op. Waar nodig helpt K & S Tuinspecialisten uw met het herstellen van het evenwicht en waterkwaliteit.

Wij proberen bij het ontwerp en de aanleg van de vijver ook rekening te houden met de ligging, de zichtlijnen vanaf een terras, de zoninval, maar ook met verschillende dieptes in de vijver, zodat verschillende plantensoorten een plekje kunnen vinden. Dit soort voor een rijke flora, en is ook van belang voor vissen, die zich op verschillende dieptes kunnen ophuouden of overwinteren.

De beste periode om een vijver aan te leggen is de zomer. Dit heeft een puur praktische reden: de vijverfolie kan dan nog even in de zon opwarmen en soepel worden, hierdoor wordt een lelijke plooivorming verminderd. Op verzoek is het ook mogelijk de vijver plooiloos te leveren.

BLIKVANGERS

Bij het ontwerp van uw tuin houden wij rekening met bestaande blikvangers uw de tuin heeft: een kunstwerp, object, een bijzonder steen of boom? We kunnen dit object goed verwerken in uw nieuw tuin. Desgewenst brengen wij verlichting aan zodat uw blikvanger ook vanaf een terras of binnen goed zichtbaar blijft.

Vanzelfsprekend kunnen we u helpen bij kiezen van een blikvanger. Er zijn vele mogelijkheden, kunst, stenen ornamenten, een foto op canvas, een spiegel of een waterornament. Wij kunnen u altijd helpen aan leveranciers waar u rustig kunt kijken en uitzoeken: zeker bij blikvangers geldt: je moet t toch eerst gezien hebben… en wat smaken betreft? ons motto is: u maakt de keuze, want u moet er tegenaan kijken… Vanzelfsprekend zullen we u wel professioneel adviseren over de (on)mogelijkheden.

Onderschat ook de kracht van een goede verlichting niet. Goede nette verlichting kan van een net tuinpad ’s avonds dé blikvanger van de tuin maken. Dat zelfde geldt voor een oude tuinmuur of mooie knoestige boom. Ook hierin zijn mogelijkheden eindeloos: van weggewerkt in steen, tot modern en opvallend; van één enkele lamp, tot een rij kleine led-lampjes in bestrating of vlonder.