Afscheidingen en Blokhutten

AFSCHEIDINGEN

Een goede afscheiding van uw tuin biedt meer doelen dan alleen het afbakenen van uw grens. Het kan u ook privacy bieden, veiligheid, vervelende inkijk voorkomen, of dienen als geluidsbuffer. Voor iedere gebruikerswens is er een specifieke mogelijkheid.

Bovendien kan de afscheiding ook een mooi onderdeel of zelfs aanvulling zijn van uw tuin. Het is niet nodig om ‘opgehokt’ te zitten tussen hoge schuttingen als u dat niet wilt.

Een goede oplossing kan een groene afscheiding zijn, zoals een coniferenhaag of laurierhaag. Op die manier kan er een natuurlijke overgang zijn van de tuin naar de afscheiding. De haag kan bovendien helpen bij geluidsdemping.

Bedenk wel dat een haag onderhoud en snoeibeurten vereist.

Een groene afscheiding is ook mogelijk met algemene beplanting. Daarmee verdwijnt helemaal het gevoel van afbakening, maar loopt de tuin mooi weg in een groene achterkant. U krijgt zo het idee van een veel grotere tuin. Een afscheiding van beplanting is duurzaam maar neemt over het algemeen wel veel ruimte in beslag.

Een andere optie als afscheiding is de schutting. Het plaatsen van de schutting vereist aandacht en tijd. Niets vervelender dan een schutting die na een jaar verzakt of omwaait…

Een veelgekozen en duurzame optie is een schutting met betonen palen en een betonnen onderschotje. Bij dit type schutting hangen de houten schuttingsdelen tussen de betonnen palen en los van de grond. Groot voordeel is dat de schutting hierdoor snel droog. De kans op rot is daardoor een stuk kleiner. Dergelijke schuttingen kunnen een levenlang meegaan.

Bij een meer traditionele volledig houten schutting met houten palen is de levensduur aanmerkelijk korter.  Een geimpregneerde paal gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, en ook hardhouten palen zitten in het natte Nederlandse klimaat dan over het algemeen ook op hun levensduur. Dat hoeft geen probleem te zijn, als u inschaat na 10 tot 15 jaar toch weer aan iets nieuws toe te zijn. Na de levensduur rotten de palen in de grond kapot. Dat betekent meestal dat de hele schutting moet worden vervangen.

Een modern alternatief is de schutting met aluminium palen. Ook de tussendelen zijn van dit materiaal. Het materiaal biedt vele mogelijkheden: er zijn veel kleuren, vormen en patronen beschikbaar. In deze schutting zijn ook doorzichtige kunststof platen te plaatsen. Een goed geplaatste aluminium schutting kan ook een levenlang meegaan.

BLOKHUTTEN

Blokhutten en overkappingen zijn momenteel helemaal ‘hot’. De blokhut past bij de trend van het buitenleven, koken, launchen en genieten van de tuin.

Blokhutten en schuren zijn verkrijgbaar in eindeloze varianten in grootte, houtsoort en afwerking. Naast het bekende geimpregneerd hout zijn er ook uitvoeringen in stoer steigerhout en onbewerkt eikenhouten overkappingen.

Wij hebben hiervoor diverse leveranciers gevonden die diverse varianten aanbieden. De meeste overkappingen zijn zogeheten module-bouw, waarbij u zelf de grootte en het uiterlijk van de overkapping of blokhut kunt bepalen. Wilt u een extra raam, deur, extra wand  of nog een extra schuurtje aan je overkapping? Vrijwel alles is mogelijk.

Ook voor de verdere aankleding kunnen wij verzorgen: een complete buitenkeuken, verwarming, meubilair of barbecue… aan u de keuze.

En wie het eenvoudiger wilt houden: blokhutten en schuurtjes zijn uitermate handig voor het opbergen van tuinmaterialen en tuingereedschap.