Snoeien en seizoensonderhoud

K & S Tuinspecialisten brengt uw tuin helemaal op orde

Iedere tuin heeft onderhoud nodig en een belangrijk onderdeel van onderhoud – naast het weghalen van dat vervelende onkruid – is snoeien. Goed en op het juiste moment snoeien zorgt ervoor dat de tuin overzichtelijk blijft en u niet ‘boven het hoofd’ groeit. Bovendien is snoeien bij diverse planten noodzakelijk om de plant voor te bereiden op de winter of om de juiste vorm, bloemenpracht of vruchten te behouden.

Snoeien is daarom een werk dat met beleid moet gebeuren. K & S Tuinspecialisten kan u helpen met de juiste snoei op het juiste moment.

VOORJAARSSNOEI

Over het algemeen kunnen vrijwel alle planten en bomen in het voorjaar gesnoeid worden. Dit is de beste tijd omdat de snoei plaatsvindt net voordat de plant uitloopt. Onder de voorjaarssnoei valt ook het verder op orde brengen van de tuin: opruimen, vaste planten afknippen, grassen bijwerken, zodat de tuin weer klaar is voor een groene en bloeiende lente en zomer.

Belangrijke planten in de voorjaarsnoei:

  • Roos (rosa in het latijn) kan het beste worden gesnoeid ná de vorst. Bij een snoei in het najaar of in de winter, kan een roos flink invriezen, met dode takken tot gevolg.
  • Vlinderstruiken (buddleja soorten) moeten ook gesnoeid worden ná de vorst. De struiken hebben een holle tak. Bij een snoei in het najaar of in de winter, dan kan regenwater in de open bolle takken bevriezen tijdens de vorst. Hierdoor splijt de tak en gaat de tak kapot. Het is wel mogelijk de struik in het najaar te halveren (in plaats van tot de grond terugsnoeien). Dit voorkomt dat u de hele herfst en winter tegen een verwaaide struik zit aan te kijken.
  • Hortensia  Deze plantengroep loopt al vroeg in het jaar weer uit en is ook het beste in het voorjaar uit te dunnen. Ze zijn nog wel eens wat vorstgevoelig. Dat geldt zeker voor de nieuw knoppen waar de bloem is in aangelegd. Snoei een hortensia laat in het voorjaar als de kans op nachtvorst klein is. Bij een hortensia is de truc om in 3 jaar tijd een hele nieuwe struik te creeren. Daarvoor snoeit u gemiddeld elk jaar eenderde van de oude takken weg. Door deze driejaar-cyclus bloeit en groeit de struik krachtiger en ontstaan er mooiere bloemen. Indien u een hortensia laat groeien zonder snoeien, dan verhout de struik. Dat leidt tot kleinere bloemen en erg veel dood hout in de struiken.

 

Vanzelfsprekend kan K & S Tuinspecialisten u helpen bij de juiste snoei van uw struiken. 

ZOMERSNOEI

De zomer is de tijd voor het bijhouden: wie de tuin in het voorjaar op orde heeft, heeft in de zomer des te meer tijd om te genieten. In de zomer gaat het om het bijhouden van de border, uitgebloeide planten wegknippen en fatsoeneren  van de beplanting. De zomer vraagt ook om het scheren van diverse snelgroeiende hagen en een extra snoeibeurt voor dakplatanen om deze een beetje in toom te houden. Dit geldt ook voor struiken zich in de zomer te snel en te groot ontwikkelen.

Door snoei is ook het bloeimoment te bepalen: in de zomer zijn vaste planten te snoeien en te halveren, om zo de hoogte te beperken. De plant komt hierdoor wat later in het seizoen in bloei. Voordeel is ook dat de snoei leidt tot een sterkere en stevigere plant die ook wat beter in model is. Dit geldt bijvoorbeeld voor leverkruid (eupatorium).

K & S Tuinspecialisten kunnen ook in de zomer zorgdragen voor goed onderhoud in uw tuin.

WINTERKLAAR MAKEN

Het winterklaar maken van de tuin is aboluut geen overbodige luxe. Het gaat om het opruimen en netjes maken van de tuin, maar ook om bescherming tegen kou en het spitten van de grond.

Zeker op de zwaardere gronden in de NO-polder is spitten voor de winter zeer verstandig. Als het in de winter vriest, vriest de gespitte grond uit elkaar. Hierdoor heeft u het aankomende jaar een mooie bewerkbare rulle grond.

K & S Tuinspecialisten kunnen u tuin een volledige winterbeurt geven. U kunt het beschouwen als een APK: opruimen, bladverwijderen, diverse vast planten afknippen, struiken uitdunnen, bomen snoeien. WAar nodig krijgen struiken berscherming tegen de kou. Als laatste wordt de tuin netjes gespit en kan deze zo de winter in.  

BOMEN SNOEIEN

Het snoeien van bomen is vakwerk. Het snoeien op grote hoogten is gevaarlijk en leidt tot de meeste – helaas vaak ernstige – ongevallen in de tuin. Het goed en veilig snoeien van bomen is daarom een vak apart. Huur hiervoor altijd een hovenier of een gespecialiseerd bedrijf in.

K & S Tuinspecialisten beschikt over divers materiaal voor het snoeien van bomen tot ongeveer acht meter hoog. Met een lange stokzaag en diverse motorzagen kunnen wij uw bomen goed onderhouden.

Worden de bomen hoger of staan deze op gevaarlijke plaatsen, dan schakelen wij voor u een boomverzorgingsbedrijf in. Deze vakmensen zijn gespecialiseerd in het klimmen in bomen. Zij doen voor ons het klimwerk in de bomen en in overleg met ons worden de bomen dan gesnoeid.

Een aantal bomen moet vóór eind januari gesnoeid worden. Dit zijn de zogenaamde bloedende bomen. Vanaf eind januari komt meestal de sapstroom van bomen weer op gang en die is bij deze typen zo sterk dat het sap uit de boom stroomt bij een snoei op een verkeerd moment. Hierdoor kan een boom letterlijk doodbloeden. Bekende soorten zijn de berk (betula), esdoorn (acer) en walnoot (juglans). Er zijn nog meer bloedende boomgroepen. Laat u alleen al daarom adviseren door vakmensen.

ONKRUID

Onkruid kan een vervelende stoorzender zijn in uw tuin, maar met een goede aanpak is onkruid drastisch terug te dringen en hoeft het niet langer uw tuinplezier te bederven. Regelmatig onderhoud helpt onkruid terugdringen. Wij kunnen u helpen met regelmatig onderhoud, Gelukkig zijn er mogelijkheden om onkruid tegen te gaan. Dat kan met (natuurlijke) bestrijdingsmiddelen, maar ook door een goede keuze van de beplanting in de tuin. Goede grondbedekkers kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat onkruid minder kans krijgt. Wij helpen u graag met het doornemen van de mogelijkheden.